5 Ekim 2011 Çarşamba

Tarhana - 2011

Bu seneki tarhanamız daha bi tatlı oldu, bunun 2 sebebi var;
1. Acı biberi geçen seneye göre daha az,
2. Alpi'nin tombik elleri değdi :)

Geçen sene ablamların hiçbiri yardıma gelmemişti, bir de rüzgardan yana talihimiz yoktu saatler sürmüştü tarhana :S
Bu sene 1 hafta önceden kızların heeeepsine pazar günü tarhana var diye tembihledik :D Gerçi gelmeseler de olurmuş o kadar güzel kurudu ki tarhana hiç uğraştırmadı:))

Yine de el birliğiyle çabucak bitti vee...
...tarhana gününün vazgeçilmezi "tarhana aşı" yedik :D  
Tarhananın malzelemeri kaynatılınca biraz ayrılıp hamur yapılır, küçük küçük kesilip pişirilir sonra da sarımsaklı yoğurt ve tereyağı mmmmmmmmmmmmm :)))
Bu arada not düşeyim ; bu seneki tarhana için 15 kg kırmızı biber, 6 kg soğan, 1,5 kg acı kırmızı biber kullanıldı ;) (bence acı biber daha çok olabilirdi ama torunlar yiyecekmiş falan filan:P  )
Tarhananın ertesi günü (3 ekim de) sağolsunlar annemler erişte (biz kıyma deriz kıyıldığı için:)  ) hamurlarını açmışlar akşam 11.30 a kadar kes kes bitmedi.. Tarhana ekibi asıl erişte için gerekliymiş:) ne yorucu iş o yaa ...
(Ablalar seneye kıyma için KESİN bekliyoruz ona göre :P  )

-------------------
Tarhana günü (2 Ekim) abla no:1 in doğumgünüsüydü :)
Annem kalp kek kalıbında cevizli kek yapmış, üstüne serçe parmak vasıtasıyla yazdığı yazıyı ablam ilk bakışta çözemedi ama olsun :))
"DESİN" yazmıştı, biz de "İMDESİN" yazman lazımdı deyince "İM "i başa yazdı, ablam onu ingilizce "i m" (ay em ) diye okuyunca kafası karıştı tabi :)))
Çözemeyen varsa yazayım  "Kalbimdesin Melek" ;)
Annemin ilginç fikirleri vardır :) babama da 14 şubatta yine kalp kalıpla tas kapama yapmıştı :)))

26 yorum:

  1. tarhanaya bayılırım ama biz hep hazır alırız keşke annemde öğrense biraz. o tarhana aşı ne lezzetlidir kimbilir off fena ağzımın suyu aktı bilgisayarım bozulcak :) hemen öğrenmek lazım şu tarhanayı. "kalbimdesin" olayı da süpermiş gerçekten :D

    YanıtlaSil
  2. ohhhhh çalışkanlıkta böyle birşey olsa gerek . aile boyu marifetlilikte diz boyu
    . Allahtan biz geçen yıl yaptık bu yıl kurtuldum tarhana yapmaktan . Ama erişteden kaçamadım :S
    Bu günde domates hazırladım kışlık .
    Çok sevirim biliyormusun böyle hazırlıkları ev sanki daha bir ev , aile de sanki daha bir yuva gelir bana .Şimdi merakta olduğum bir soru , ablalarından biri bursada yaşıyor sanırım , peki ya sen ?
    yanlış biliyorsam kusura bakma :D

    YanıtlaSil
  3. O minik topik elleri öpmek istiyorumm.:)
    O eller değer de tarhanaya tat katmaz olur mu hiç :)
    Ama ben ilk defa böyle mantı gibi tarhana görüyorum,ne hamarat hanımlar var deyip duruyorum ekran başında :)
    Hakikaten çok güzel olmuş canım,ellerinize,emeğinize sağlık..
    Güle güle yiyin inşAllah..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. fotoğraflar çok güzel canım..bayıldım tek kelimeyle..ben hiç yemedim bu kıyma'dan ilginç geldi bana :) bu arada kekin üzerindeki yazıyı okumak benim içinde zor oldu :) ama annen çok yaratıcymış gerçekten :D

    YanıtlaSil
  5. ayy 2 gündür o kadar hastayım ki.. sabah patates haşlaması yedim onunla duruyorum. bütün gün yemek görmek, kokusunu duymak bile istemiyordum. ama şu an canm çekti o tarhana aşından :)) ellerinize sağlık çok emek istiyo bence bu tarhana işi..

    YanıtlaSil
  6. ah ah o nasıl mükemmel bir kektir öylee! mmmmmm canım nasıl çekti nasıl çekti anlatamam

    YanıtlaSil
  7. anneniiz ne şeker ne tatlı bi insandır kimbilir :)) ellerine saglık afiyetle yiyin için

    YanıtlaSil
  8. MAŞALLAH, afiyetle tüketin inş. Alpinin eli değmiş. daha da bir lezzeti artmıştır.

    tarhana eriştesi diyeceğim:)) ne güzel fikir ilk gördüm.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Bu şekilde tarhana yemeği hiç yememiştim merak ettim. Pasta da süper olmuş ama anlamak için tercüman lazımmış:))

    YanıtlaSil
  10. tarhana aşıgı olan ben böyle bir tarhana gormedım tarhana aşı ise mukemmel gorunuyor çook canım çekti ama yaaaa
    ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  11. ellerinize sağlık afiyetle yeğin ,ben de severim bu tarhanayı bizim buradaki tarhanalarda sadece yoğurt ve yarmadan olur yoğurt süzülür haşlanmış soğumuş yarmayla karıştırılır ellerimiz de sıkıp şekil verip sereriz kuruturuz kışın da ılık su ile ıslatıp biraz yoğurt katıp çorba yaparız

    YanıtlaSil
  12. mmm, ellerinize sağlık, çok nefis görünüyor, bu arada ben de az acılı tarhana severim :P tarhana aşını ise hiç duymadım bak, bu sene geçti kısmetse seneye denetirim onu da :P kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
  13. minik eli ısırmak lazım o ayrıntıyı unutmayalım lütfen:)

    YanıtlaSil
  14. doodle noor; :) aslında bi zorluğu yok sen öğrenip annene öğretebilirsin;)

    elifinelizi; 2 sene yetiyor mu tarhananız ?:)
    sanırım bursa postu yanılttı seni :) bursada yaşayan yok ailemde sadece gezmeye gideriz ara sıra. kütahya-tavşanlıdayız hepimiz;) bursa sever bir aileyiz ama:D

    *zel*; ;) tarhana aşı pek bilinen bişey değilmiş sanırım :) yorum için teşekkürler;)

    gul/inn; fotoğraflardaki "tarhana aşı" , kıyma bildiğimiz erişte :) onun fotoğrafını çekecek halim bile kalmamıştı :D
    ♥imdesin ;)

    modavesaire; yaa geçmiş olsun, iyileşince bi dene tarhana aşını;)

    acemi terzi; hakikaten güzeldi kek:) annem pek tarifli yapmaz kekleri kurabiyeleri arada tutturuyo :P

    maviii; öyledir;) teşekkürler

    örgüçantam; teşekkür ederiz;) tarhana yapıyorsan, tarhana aşını denemeni tavsiye ederim :D

    tosbağalar; :)) evet şifre çözücü lazım :D

    merveli tatlar; tarhanayı kim sevmez;) teşekkürler

    turkuazft; yengem eskişehirlidir onlar yaparlar o anlattığınız tarhanadan, çook daha zahmetli bir tarhana o ve hiçbir benzerliği yok bizimkiyle.. niye ikisinin de adı tarhana onu bilmiyorum:)

    mayanın cicileri; ben çok acılı severim artık pişirirken acı katarız;) seneye denemelisiniz bence ;)

    narsistanbul; ;) yarın ısırırım senin için

    YanıtlaSil
  15. 2 nolu abla...6 Ekim 2011 16:37

    yaaa ; demek gelmesek de olurdu :p seneye görürsün sen.. Tarhana aşina bayılırım ama bizden başka bilen yok galiba. Bu arada annemizin ne kadar yaratıcı ve ilginç fikirleri olduğunu anladı arkadaşlar galiba ;)

    YanıtlaSil
  16. seneye kıymaya bekleriz :P
    e tarhana aşı için de gelirseniz biraz tarhanaya da yardım edersiniz canıım:D

    YanıtlaSil
  17. 2 nolu abla...6 Ekim 2011 16:51

    oldu canım çok bekle sen seneye :p ben birileri gibi iş bitince aş yemeye gelmedim :)

    YanıtlaSil
  18. hahahaha:)))) cevap hakkı doğdu :)))

    YanıtlaSil
  19. tarhana aşını ilk defa duydum ,nekadar güzel olmuştur ,afiyet olsun

    YanıtlaSil
  20. hmmm aynen öyle olmuş :D

    annemin azı görmez gözü ve kilolarca olduğundan 2 yıl rahat yetiyor.

    ehhh madem bursasever küçümen :)bir daha ki geldiğinde görüşmek üzere :D

    YanıtlaSil
  21. ;) inşallah:) senin gibi bir rehberle bursayı keşfetmek güzel olurdu;)

    YanıtlaSil
  22. yaaaa çok kötüsünüz ya ben hiç denk gelemiyorum bu tarhana yapımına yapımı bir yana dursun pekte lazım değil :D ama şu tarhana aşı yaaaaaaaa öfffff ne zamandır yemiyorum :((

    ablacım bu arada geçmiş doğumgünün kutlu olsun o desini bende anlayamamıştım :D ahhhh halamın ilginç fikirleri işte :D

    YanıtlaSil
  23. bu tarhana aşı çok güzel ve lezzetli görünüyor...acayip iştahım açıldı :)) benim yerime de ye...yok yok benim yerime de yersen kilo alırsın.en iyisi sen biraz gönder bana :)))

    YanıtlaSil
  24. :)) gönderilecek bir yemek olsaa:)) en iyisi sen yemeye gel;)

    YanıtlaSil